DIDACTIC.MD
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIDACTIC.MD

Forumul educațional
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Redactarea unui eseu

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
Metodist

Metodist


Mesaje : 15
Data de înscriere : 31/08/2008
Localizare : Chisinau

Redactarea unui eseu Empty
MesajSubiect: Redactarea unui eseu   Redactarea unui eseu Icon_minitimeDum Aug 31, 2008 2:44 pm

Va rog sa mi trimiteti ceva materiale cum se elaboreaza si se redacteaza un eseu. Sunt multiple variante, dar vreau sa elaborez unul mai simplu si mai concret. Va multumesc anticipat
Sus In jos
romel

romel


Mesaje : 22
Data de înscriere : 20/08/2008
Varsta : 72
Localizare : Sc. Nr.8 Piatra-Neamt

Redactarea unui eseu Empty
MesajSubiect: Redactare eseu   Redactarea unui eseu Icon_minitimeMier Sept 24, 2008 8:16 pm

Nu voi încerca să fac teoria acestei specii literare, deoarece aici intervine într-o proporție covârșitoare harul creației. Eu mă străduiesc să scormonesc în dramul de talent pe care îl am, pentru a picta câte un astfel de tablou din cuvinte.
O precizare:
ESÉU, eseuri, s.n. 1. Studiu de proporții restrânse asupra unor teme filozofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema.
Vă voi trimite unul dintre superbele microeseuri ale regretatului Marin Sorescu, publicat în volumul "Insomnii", din anul 1971.
........................................................................................
Întrucât nu am reușit să trimit imaginea scanată din fișierele mele, voi reveni cu microeseul promis transcris de mine.
R
Sus In jos
romel

romel


Mesaje : 22
Data de înscriere : 20/08/2008
Varsta : 72
Localizare : Sc. Nr.8 Piatra-Neamt

Redactarea unui eseu Empty
MesajSubiect: Red. unui eseu   Redactarea unui eseu Icon_minitimeMier Sept 24, 2008 9:45 pm

Revin cu textul promis.
LEGEA CORPURILOR SCUFUNDATE


E știut că Veneția se scufundă în mâl cu câțiva milimetri pe an. Câțiva milimetri pe cap de locuitor. Când se va scufunda de tot, va țâșni la suprafață Atlantida. Numai un astfel de sacrificiu poate să ne redea continentul lui Platon. Sistemul de pârghii funcționează întotdeauna perfect. Cine s-o fi scufundat în Oceanul Înghețat pentru Venus din Milo? Sau, mai demult, undeva prin nămeți, prin iceberguri, forând, până la bulboana rece – de departe, la sud, să poată țâșni Afrodita din spuma mării ? Nimeni nu l-a putut împiedica pe Arhimede să intre în baie. Și cu ce lege splendidă ne-a pricopsit ! Legea corpurilor scufundate. Noi ce naiba păzim? Nu suferim nici măcar să ne plouă un pic. Să ne curgă o ștreașină din creștet până în tălpi.

De curând o femeie s-a înecat în cadă. Și din spuma mării undeva s-a pescuit un cadavru. Și din spuma mării s-a pescuit o broască țestoasăcare se răsturnase și plutea ca o nucă de cocos. Ca o gondolă, plutea, plină cu carne îndrăgostită de stle, cu labe îndrăgostite și în panică, tatonând cerul. Dacă edilii Veneției, acum o mie de ani, ar fi înlocuit miile de piloni cu broaștele astea țestoase, ce temelie solidă ! Orașul s-ar sprijini acum pe a doua sau a treia generație de broște. Longevitatea i-ar fi fost asigurată. Se dezgheață polii, nivelul mărilor crește.

Veneția e și o victimă a dezghețului.

Cine o fi suflat în poli ca în pumni ? Aburul cui aburește vitraliile de la San Marco ? Aburul cui pe Paradisul lui Tintoretto ?

Să presupunem că s-ar opri dezghețul, printr-un decret, să presupunem că iar ar începe să degere exploratorii, suflând în câini, la poluri. Asta n-ar opri marea scufundare.

“Ca-n țintirim tăcere e-n cetate.

Preot rămas din a vechimii zile,

San Marc sinistru miezul nopții bate”…

Noaptea Canalul Grande miroase a lună putredă…

Plouă de zile și deschid umbrella, nu atât pentru a mă feri de picături, cât, mai ales, spre a o folosi drept parașută în caz de scufundarea se accelerează.

Să lăsăm Veneția să-și vadă de destinul ei. Când Palazzo Ducale, Ca’d’Oro, Santa Maria Gloriosa di Frari vor fi înfulecate de nămol și valurile înfometate vor linge farfuria – totul va fi uitat. Cu banii aruncați într-o fântână, ca să te mai întorci s-o vezi (și n-o mai vezi niciodată).

Să aruncăm bani deasupra Veneției să se întoarcă ? Nu merită osteneală. Peste câteva milenii va răsări pe partea cealaltă a globului. Intâi vor răsări clopotnițele. Să însemnăm locul. Si să aștptăm tăcuți, pescari de Veneții și Atlantide. Pss ! Călcați în vârful picioarelor pe Pointe di Rialto, mirați-vă încet, să nu speriați învierea. »
Fără comentarii, pentru mine,
R
Sus In jos
Continut sponsorizat





Redactarea unui eseu Empty
MesajSubiect: Re: Redactarea unui eseu   Redactarea unui eseu Icon_minitime

Sus In jos
 
Redactarea unui eseu
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIDACTIC.MD :: .::Curriculum și Manuale::. :: Educație Lingvistică și Literară-
Mergi direct la: